Noticias

Les berrugues plantars, un mal de cap de l'estiu

El podòleg Miquel Àngel Huguet explica un dels mals més comuns a l'estiu, aquestes molèsties cutànies que ens surten al peu

17/08/2016

Les berrugues plantars (verrucosa pedis) són causades pel virus del papil·loma humà (VPH). Són petites lesions que apareixen a les plantes dels peus, tenen l'aparença d'una coliflor i poden tenir petites taques negres en la seva superfície.

A causa de la pressió que exerceix el cos sobre les plantes dels peus, es pot formar un enduriment de la pell sobre la berruga. Poden arribar a ser doloroses, també poden no ser-ho, segons la seva grandària, temps d'evolució, localització i subtipus de virus del papil·loma humà.

Les berrugues són infeccions víriques que causen problemes, que en ocasions, són difícils de resoldre. El papil·loma víric o berruga plantar es dóna amb més freqüència en el segment de gent jove amb una forma de vida urbana. És molt contagiós i cal diferenciar-la correctament d’altres patologies del peu per tal de posar-hi remei el més ràpid possible, i així evitar la seva propagació a persones de l’entorn.

La veritable berruga plantar ha de diferenciar-se de les callositats per fer un correcte diagnòstic, encara que també poden coexistir les dues patologies de forma conjunta, és a dir, una callositat amb una berruga.

DIAGNÒSTIC

Per fer un diagnòstic precís i correcte realitzarem les diferents accions:

- El pessic als laterals de la lesió és més dolorós que la pressió directe.

- S’aprecien uns punts negres en el centre de la lesió.

- Poden existir vàries berrugues en el matiex peu en forma de mosaic.

- En ocasions, si estan en zona de recloçament, una callositat les recobreix.

- Si es furguen solen sagnar amb facilitat (no furgar ni tallar mai un mateix).

 

TRACTAMENT

- Davant la sospita de lesió acudir al podòleg o dermatòleg. Avui dia hi ha molts tractaments que van des dels immunitaris, passant per l’aplicació de diverses tècniques tals com la crioteràpia (tractament per congelació amb nitrogen), àcids, queratolítics, homeopatía... Cada especialista escollirà el més adequat per cada pacient, per edat, ocupació, estat general, etc. No tractar mai per compte propi.

- Tenir molta cura en llocs públics, preferentment anar calçat amb xancles, tant en espais comuns com dutxes, vestuaris, piscines... No prestar mai peces com mitjons o calçats del tipus que siguin.   

- Mantenir el calçat en bon estat, és a dir, que la sola interior no presenti trencaments o arrugues i és molt important que sigui unipersonal i no compartir-lo.

Per acabar com en moltes ocasions, una bona prevenció és el millor tractament

[bnr_publicidad]
© Elitechip, 2008-2024, [all_rights_reserved]
Elitechip, S.L. B57506149 - info@elitechip.net