News

Les fractures per estrès

El podòleg Miquel Àngel Huguet explica què és aquesta temuda lesió i què fer quan la patim

01/08/2016

La fractura per estrès d'un metatarsià és sens dubte una de les lesions més temudes ja que pot deixar-nos un bon temps aturats. Generalment les fractures s'ocasionen per un traumatisme brusc que fissura o trenca l'os. No obstant això la fractura per estrès la cosa canvia, ja que es deu a microtraumatismes en zones de pressió o excessiu fregament al llarg del temps.

Com sabem que tenim una fractura per estrès?
Generalment se sol manifestar per un mal acusat que comença amb l'activitat física, però que amb repòs tendeix a desaparèixer. El dolor es manifesta a la planta del peu, a la zona del metatars (principalment en el segon o tercer), però també s'irradia cap a la zona dorsal del peu, enrogint aquesta zona i mostrant inflamació. Al principi el dolor és moderat, i com el corredor porta una disciplina de continuïtat, es torna constant al llarg de les setmanes, trobant inflamació i un dolor creixent a la zona. En els estadis inicials l'os és comença a fisurar per acabar de fracturar-se si se segueix amb l'activitat física.

Com diagnosticar una fractura d'estrès?
En ocasions identificar les fractures per estrès pot ser complicat, arribant a confondre-les amb lesions musculars pel que serà necessària una radiografia en diferents plans, i segurament serà necessària alguna altra prova com TAC, ressonància magnètica o gammagrafia òssia.

I què faig?
Ho tenim tot i ara què? No m'ho diguis ... REPÒS? Doncs si corredors el córrer 15 km tots els dies no sé per què però no ens ve del tot bé si és que tenim una fractura per estrès ... però, no deien que l'esport és salut?
Un repòs total de 6 a 8 setmanes serà fonamental, ja que aquestes fractures per estrès generalment no es desplacen i seran capaces de cicatritzar soles. El que al principi es veu com una simple fissura o desunió dels fragments d'os, amb el temps es converteix en un " call ossi" o massa de cicatrització que amb el temps es reabsorbeix per tornar a la forma inicial de l'os .

Si som insistents ( i tossuts ) i seguim corrent, els fragments ossis es poden desplaçar i podríem necessitar d' immobilització total o fins i tot cirurgia en els casos més greus .

La realització d'esports d'impacte reduït com la natació ens ajudarà a progressar de manera ràpida i beneficiosa. Un cop ens trobem en millor estat una recuperació progressiva serà el nostre millor aliat , veient incrementats els temps i km que correm a poc a poc i provar per superfícies menys traumàtiques ( deixem l'asfalt a un costat ) .

Com puc evitar una fractura com aquestes?
Com les fractures per estrès estan causades per una sobrecàrrega mecànica continuada , que segurament estigui causada per la rutina d'entrenament la qual haurem disminuir com a prevenció a la patologia . També és important vigilar el calçat, observant si ens aporta l'amortiment necessària i visitar al vostre podòleg si existís la necessitat de modificar la posició del peu per a un correcte suport. Finalment, no oblidar fer bons escalfaments i estiraments de la musculatura, respectant els temps de descans entre rutines per no fatigar .

 

Publicidad
© Elitechip, 2008-2023, All rights reserved
Elitechip, S.L. B57506149 - info@elitechip.net